dask

Çin’de tüketici fiyatlarında durgunluk ve üretici fiyatlarında gerileme sürüyor

Ekonomi (AA) - Anadolu Ajansı | 10.12.2025 - 13:03, Güncelleme: 10.12.2025 - 13:07 44 kez okundu.
 

Çin’de tüketici fiyatlarında durgunluk ve üretici fiyatlarında gerileme sürüyor

- Kasımda tüketici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 artarken üretici fiyat endeksi yüzde 2,2 geriledi
PEKİN (AA) - Çin'de tüketici fiyatlarında durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüş, kasım ayında da devam etti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu, fiyat artışlarına ilişkin Kasım 2025 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,2 geriledi. Ülkede tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüşle deflasyon eğilimi hissedilmeye devam etti. - Tüketici fiyatlarında durgunluk Tüketici fiyatları kasımda yıllık bazda yüzde 0,7 artarken son 17 ayın en yüksek artışını kaydetti. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yüzde 1,2 arttı. Bu dönemde tüketici ürünlerinin fiyatları yüzde 0,6, hizmet fiyatları yüzde 0,7 yükseldi. Ekimde yüzde 2,9 azalan gıda fiyatları da kasımda yüzde 0,2 artış kaydetti. Enflasyonun temel göstergesi kabul edilen TÜFE, Çin'de Mart 2023'ten bu yana yüzde 1'in altında seyrediyor. TÜFE, 2023 ve 2024 yıllarında yalnızca yüzde 0,2 artmıştı. Çin hükümeti, süregelen deflasyon eğilimi nedeniyle normalde yüzde 3 olarak belirlediği yıllık enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2'ye düşürmüştü. Ocakta Çin Yeni Yılı'nın kutlandığı Bahar Bayramı tatilinde artan harcamaların etkisiyle yüzde 0,5 yükselen endeks, şubatta yüzde 0,7, martta yüzde 0,1, nisanda yüzde 0,1 ve mayısta yüzde 0,1 gerilemiş, haziranda yüzde 0,1 artarken temmuzda sabit kalmış, ağustosta yüzde 0,4, eylülde yüzde 0,3 azalırken ekimde ise yüzde 0,2 artış kaydetmişti. - Üretici fiyatlarında gerileme Üretici fiyatlarında Ekim 2022'den bu yana kaydedilen gerileme kasımda da sürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatları dikkate alınarak hesaplanan ÜFE, yıllık bazda yüzde 2,2 azaldı. Endeks, ocakta yıllık bazda yüzde 2,3, şubatta yüzde 2,2, martta yüzde 2,5, nisanda yüzde 2,7, mayısta yüzde 3,3, haziranda yüzde 3,6, temmuzda yüzde 3,6, ağustosta yüzde 2,9, eylülde yüzde 2,3 ve ekimde yüzde 2,1 gerilemişti. ÜFE'de 2022'nin son çeyreğinde görülen gerileme 2023 ve 2024 boyunca devam etmişti. Endeks, 2023'te yüzde 3, 2024'te yüzde 2,2 düşüş kaydetmişti. İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç problemleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüşün yanı sıra ABD'nin tarife politikasının yarattığı belirsizlikler Çin ekonomisini olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Dünyada Kovid-19 salgını sonrasında, gelişmiş ekonomiler dahil enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde Çin'de ters yönlü eğilimin yerleştiği gözleniyor.
- Kasımda tüketici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 artarken üretici fiyat endeksi yüzde 2,2 geriledi

PEKİN (AA) - Çin'de tüketici fiyatlarında durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüş, kasım ayında da devam etti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, fiyat artışlarına ilişkin Kasım 2025 verilerini açıkladı.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,2 geriledi.

Ülkede tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüşle deflasyon eğilimi hissedilmeye devam etti.

- Tüketici fiyatlarında durgunluk

Tüketici fiyatları kasımda yıllık bazda yüzde 0,7 artarken son 17 ayın en yüksek artışını kaydetti. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yüzde 1,2 arttı.

Bu dönemde tüketici ürünlerinin fiyatları yüzde 0,6, hizmet fiyatları yüzde 0,7 yükseldi. Ekimde yüzde 2,9 azalan gıda fiyatları da kasımda yüzde 0,2 artış kaydetti.

Enflasyonun temel göstergesi kabul edilen TÜFE, Çin'de Mart 2023'ten bu yana yüzde 1'in altında seyrediyor.

TÜFE, 2023 ve 2024 yıllarında yalnızca yüzde 0,2 artmıştı. Çin hükümeti, süregelen deflasyon eğilimi nedeniyle normalde yüzde 3 olarak belirlediği yıllık enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2'ye düşürmüştü.

Ocakta Çin Yeni Yılı'nın kutlandığı Bahar Bayramı tatilinde artan harcamaların etkisiyle yüzde 0,5 yükselen endeks, şubatta yüzde 0,7, martta yüzde 0,1, nisanda yüzde 0,1 ve mayısta yüzde 0,1 gerilemiş, haziranda yüzde 0,1 artarken temmuzda sabit kalmış, ağustosta yüzde 0,4, eylülde yüzde 0,3 azalırken ekimde ise yüzde 0,2 artış kaydetmişti.

- Üretici fiyatlarında gerileme

Üretici fiyatlarında Ekim 2022'den bu yana kaydedilen gerileme kasımda da sürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatları dikkate alınarak hesaplanan ÜFE, yıllık bazda yüzde 2,2 azaldı.

Endeks, ocakta yıllık bazda yüzde 2,3, şubatta yüzde 2,2, martta yüzde 2,5, nisanda yüzde 2,7, mayısta yüzde 3,3, haziranda yüzde 3,6, temmuzda yüzde 3,6, ağustosta yüzde 2,9, eylülde yüzde 2,3 ve ekimde yüzde 2,1 gerilemişti.

ÜFE'de 2022'nin son çeyreğinde görülen gerileme 2023 ve 2024 boyunca devam etmişti. Endeks, 2023'te yüzde 3, 2024'te yüzde 2,2 düşüş kaydetmişti.

İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç problemleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüşün yanı sıra ABD'nin tarife politikasının yarattığı belirsizlikler Çin ekonomisini olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Dünyada Kovid-19 salgını sonrasında, gelişmiş ekonomiler dahil enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde Çin'de ters yönlü eğilimin yerleştiği gözleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve noktahaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.